Spring naar content

Food2020 partners ontwikkelen producten uit reststromen van reststromen

Biorefinery Solutions BV (BRS) uit Raalte ontwikkelt bioraffinageprocessen voor onder andere reststromen afkomstig uit de groente- en fruit verwerkende industrie. Zo wint het bedrijf uit uienreststromen eiwitten en vezels. Na dat proces blijft echter nog een waterige reststroom over waar ook nog interessante stoffen in zitten.

17 mei 2021

BRS bedacht een manier om van die waterige restroom een siroop te maken, waar veel suikers en smaakstoffen in zitten. Samen met Food2020-partners ABC Kroos, Hama Holding, Deutsches Institut für Lebensmitteltechnik e.V. en Meat Cracks Technologie werkte BRS aan de ontwikkeling van de technologie en onderzocht het gebruik van het product in snacks, sausen en marinades, en de mogelijke business cases. Hans Derksen van BRS: “We hebben het dus over het benutten van reststromen ván reststromen, voor hoogwaardige voedingsmiddeleningrediënten, hoe circulair wil je het hebben?”

Het Food2020-project heeft de partners kennis opgeleverd van de gebruikte technieken. Onderzoek heeft duidelijk gemaakt welke producten het meest interessant zijn voor de markt.  Deze kunnen ook extra werkgelegenheid opleveren. Daarnaast is het contact tussen de partners versterkt, men heeft elkaar goed leren kennen. De samenwerking tussen de partners zal in de toekomst zeker blijven bestaan.

Oost NL heeft BRS, ABC Kroos en Hama Holding B.V. ondersteund tijdens de looptijd van het project.