Waterlinzen: Duurzame eiwitbron van de toekomst

 

http://www.op-oost.eu/

Een consortium van een 8-tal partijen heeft de handen ineengeslagen om een nieuwe keten voor een nieuwe plantaardige eiwitbron op te zetten: Waterlinzen. Met een hoog eiwitgehalte (na raffinage tot wel 75+%), functionele eigenschappen (o.a. waterbindend vermogen),zonder de nadelige effecten van andere plantaardige eiwitbronnen (e.g. soja), worden waterlinzen door velen gezien als dé eiwitbron van de toekomst.
In een eerder uitgevoerde pilot is de haalbaarheid van de teelt van waterlinzen aangetoond.
Ook de raffinage van het verse product is in voorafgaande projecten getest. Het resultaat van dit onderzoek is dat de teelt en verwerking zeer veelbelovend is, maar dat hiervoor nog enkele ontwikkelingen moeten plaatsvinden. Deze uitdaging heeft het consortium opgepakt.
Binnen dit project zal een grootschalig en gecontroleerd teelt- en raffinageproces worden ontwikkeld en getest, zodanig dat de waterlinzen geschikt en toegelaten zullen zijn voor humane voeding. Naast het ontwikkelen van de productieprocessen zal het resulterende functionele eiwit worden getest als vervanger voor kippenei- en aardappeleiwit in de bestaande producten van Bobeldijk Food Group.
In het consortium zijn Biorefinery Solutions, Bobeldijk Food Group, Stichting Waterlinzen, 2 glastuinbouwers, Wageningen UR, Hogeschool Van Hall Larenstein en de Gemeente Lingewaard betrokken. In dit unieke consortium is de gehele productieketen
vertegenwoordigd.