Mol Fresh Food uit Putten wint Veluwse Innovatieprijs 2016 met door BRS ontwikkeld proces voor uien

ABSTRACT: Mol Fresh Food bv obtained the “Veluwse Innovation Award 2016” for its onion refining process that is developed by BRS.

Op 1 december 2016 werd in Nunspeet de Veluwse Innovatieprijs uitgereikt aan Mol Fresh Food bv uit Putten. De Veluwse Innovatieprijs (VIP) is de onderscheiding voor de onderneming met de meest duurzame technologische ontwikkeling. Zie ook site: De diamant van midden Nederland.

In de vijfde editie van de wedstrijd, georganiseerd door De Diamant van Midden-Nederland, kwamen 14 inzendingen binnen. De jury selecteerde drie genomineerden. Tijdens de feestelijke finaleavond viel de uiteindelijke keuze op de Puttense uienspecialist.

Mol Fresh Food bv schilt ca 200 ton uien per week. Daarbij ontstaat een reststroom van ca 60 ton uienschillen per week. Voorheen werd deze reststroom vergist en/of afgevoerd als veevoeder. BRS heeft  nu samen met Mol Fresh Food bv, en met behulp van subsidie van de Regio Veluwe (IGEV), een proces ontwikkeld waarmee de schillen worden geraffineerd tot ingrediënten voor de voedingsmiddelen industrie. Deze ingrediënten hebben de interessante eigenschappen dat ze de textuur van bv brood verbeteren en de benodigde hoeveelheid zout verminderen maar ook dat ze een interessante uienflavour geven aan de producten waar ze in worden verwerkt zoals vlees- en sausproducten.

https://www.youtube.com/watch?v=DS33EItBp9Q